fredag 22 juli 2011

Hantverksmarknad i Ramnäs lördag 23 juli

Välkommen till smides och hantverksmarknad kl.11-17 vid Lancashiresmedjan och Ramnäs glashytta. Här en bild från förra årets hantverksmarknad i Ramnäs. Det blir även många aktiviteter för barn som bl.a ponnyridning och dressinåkning. 
Läs mer på www.antracit.se och www.surahammar.se


Keramik i olika former som mjölk-kannor, tomatgömmor, grodor, änglar, muggar, humleholkar, vitlöksrivar-fat och lite plantor i kruka kommer att finnas vid Lerblomsters hantverksstånd. Varmt välkomna till marknad i Ramnäs!

söndag 17 juli 2011

Smaskiga bär!

Fortfarande kommer många bär i trädgården. I helgen har vi planterat många plantor i krukor. Längtar du efter några nya plantor att ha i balkonglådan eller till trädgårdslandet? 
Här finns jordgubbar, Smultron, Hallon och taggfria Björnbär att köpa. Ingen av dessa är svåra eller krävande när det gäller jorden eller vattningen, men gärna ett soligt läge så bären blir söta och goda! Naturligtvis bör man vattna noga när det gäller nyplanterat men när plantan har etablerat sig på sin nya plats sköter de sig bra utan stora krav.
Jordgubbsplantorna är av flera sorter, alla röda och goda. Smultronen är små, söta, röda och revar sig lätt. Hallonen blommar på fjolårsskotten och är mogna i juli, grenarna klipps bort efter att de burit bär. De taggfria Björnbären kan bli ca 4 m. höga om man inte toppar den. Den blommar i juli och de svarta saftiga bären som är större än hallon är goda till saft, sylt, pajer eller som dekoration på tårtor mm. Grenar som burit bär klipps bort.
Alla dessa plantor är ekologiskt odlade i Dingtuna zon 4.
Under juli månad varierande öppettider - ring gärna innan.  Välkommen till Lerblomster!

lördag 16 juli 2011

Glasyrbränt av deltagarnas alster





Ugnen blev urplockad på förmiddagen och här är resultatet av vad som glasyrbrändes denna gång alster av deltagare i kurser, ett handavtryck modell större, och skål från en möhippa. För en stund sedan har flera av keramiksakerna redan blivit hämtade, men här finns bilderna att se länge! Jätteroligt när alla blir nöjda över sina alster!

tisdag 12 juli 2011

Sommarkurs med lerskapande



Barn från Ansgarsfritids har varit här på sommarkurs och skapat i gul- och svartbrännande lera.
Det blev tre drejade skålar, några tummade skålar, tavla, svamp och en boll. En del målades också i vitt, svart, blått och rosa engober. Nu får alla leralster vila under plast tills det är helt torra och då är det dags för skröjbränning i 980 grader. Därefter ska allt glaseras och glasyrbrännas i 1040 grader. Leran är ett spännande material som man inte kan stressa på utan allt tar sin tid. Mer bilder kommer när allt är klart om ca 4 veckor.
Tack för en rolig dag med mycket skapande och fantasi!

söndag 10 juli 2011

Möhippa med lerskapande

Välkomna till lördagens möhippa! Den börjar med knådning av den rödbrännande leran och lite chamotte tillsätts för struktur och mer tålighet mot temperatur-växlingar.  
Drejskivan startas och skapandet börjar...

... åter till arbetsbordet eftet att skålen drejats klart.

Tumning av skålar, sammanfogning med slicker...

En ljusgrön engobe målas på.

Kavling av kärleksfulla detaljer.
Här är brudens fröhus-lykta, den drejade skålen och dekorationer.
 En mysig lördagseftermiddag med mycket lerskapande, nu dröjer det ca 4 veckor innan allt är bränt och klart för hämtning! Glad sommar till er alla!

fredag 8 juli 2011

Sommarkurs med lerskapande


 Första veckans sommarkurs är slut... det har drejats, kavlats och använts ringteknik. Både stort och smått! Engobering med många färger sista dagen, och nu ska allt torka lugn och fint innan det blir skröjbränning om några veckor. Tack för en rolig och inspirerande vecka i härligt väder - det var lagom svalt i verkstaden och trevligt med en kopp kaffe i trädgården. Nästa veckas sommarkurs startar måndag kl.09.00-13.00 - vill du gå en eller flera dagar? 
Boka din plats snarast till lerblomster@live.se
GLAD KREATIV SOMMAR önskar Annika

söndag 3 juli 2011

Glasyrbränt av deltagarnas alster


Det senaste glasyrbrända. Några av kursdeltagarnas alster: två stora fat och några mindre skålar samt en möhippas fina skapelser: en brudgum och en drejad skål.